Alle har hørt om begrebet stress eller kender nogle der har/har haft det. Stress er ikke en sygdom, men en sindstilstand der kan udløse forskellige sygdomme. Man skelner mellem de to typer af stress: den korte og den langvarige. Begge har samme symptomer.
symptomer på stress
Hvem får stress?
Alle kan fra tid til anden lide af stress-lignende tilstande. Folk der får konstateret stress har under en længere periode arbejdet i fx pressede situationer eller haft nogle arbejdsforhold der har forårsaget en følelse af selvdestruktion og manglende selvværd, hvilket i sidste ende kan gøre den stress-ramte uarbejdsdygtig i en længere periode.
Symptomer
Der findes et utal af symptomer, da mennesker reagerer forskelligt på stress. Her er de mest almindelige:
- Mavesmerter, hovedpine og hjertebanken
- Vægttab, indre uro og nedsat potens
- Nedsat immunforsvar og evt. forværring af kronisk sygdom
- Hukommelses- og koncentrationsbesvær
- Irritabilitet, træthed, angst og depression
Behandling
Der findes forskellige former for behandling:
- Medicin
- Psykolog(i det hele taget få snakket om det med fx kolleger, venner og familie)
- Nedsatte arbejdstider, evt. en længere pause uden job
Under alle omstændigheder skal man få snakket om det, så man bliver klar over hvad der i starten udløste de stressede situation og hvordan man kan undgå dem i fremtiden. Derudover kan ens egen læge skrive en recept på noget beroligende så man kan fungere i hverdagen og sove om natten.
Længden af sygdomsforløbene varierer fra person til person, samt af effektiviteten af behandlingen – ligeledes er symptomer på stress også forskellige.