På dansk: Menneske immundefekt virus. HIV er en virus som ødelægger det menneskelige immunsystem, hvilket gør at HIV-smittede bliver mere modtagelige overfor hverdags-sygdomme, såsom; forkølelse og lungebetændelse.

Symptomer

symptomer på HIV
Symptomer på HIV

Der findes ikke nogle opsigtvækkende symptomer på HIV, men mange oplever influenza-lignende tilstande med feber og utilpashed. Enkelte får det der kaldes ”akut HIV-infektion” hvilket vises ved et minimale udslæt på huden, hævede lymfekirtler i armhulerne og skridtet, eller hvidlige belægninger/plamager på tungen. Hvis man ikke kommer i behandling kan det også forårsage hjernebetændelse og medføre hukommelsesbesvær.

Hvis immundefekten slår ind, kan man opleve uforklarligt vægttab, helvedesild, langvarig feber og antibiotika-resistens tilbagevende lungebetændelse.

Behandling

Man kan ved en simpel blodtest få diagnosticeret HIV, da der vil være antistoffer som følge af at der er HIV i kroppen. Testen udføres hos egen læge eller på afdelinger for infektionsmedicin.

For bare få år tilbage havde man som HIV-smittet ikke mange år at leve i, mens man i dag takket være den store opbakning til forskning i emnet, næsten kan garantere et godt langt liv.

Behandlingen stopper aldrig for en HIV-smittet, men den sikrer samtidig et normalt liv og hverdag. Oplever du nogle af ovenstående symptomer på HIV, så søg læge og få det tjekket.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *