Nogle mennesker lever med fart i livet og skal opleve spænding og adrenalin-sus flere gange om dagen, for at føle sig i live. Andre stiler efter at opnå ro og fred i krop og sind, mærke sit indre og sine følelser, eller leve efter at behage og tjene andre og verden.

oplysning

Vi er alle forskellige og ingen er ens. Hele verdenen er bygget op af modsætninger; varme og kulde, larm og stilhed, mørke og lys. Af samme grund vil vi altid støde på egne modsætninger, hvor end vi kigger hen.

Der er nogle individer iblandt os, der søger at udligne de forskelle og ujævnheder imellem mennesker, for eksempel ved at finde sin egen plads i verdenen. Det kan man gøre ved afslappende terapi i form af meditation eller opnå mindfulness.

I buddhismen tror man på at opnå oplysning. Opmærksomhed i nuet, eller mindfulness, er en af de syv faktorer der sammen danner ramme for at opnå oplysning ifølge den buddhistiske livsopfattelse, “the seven factors of enlightenment”. Sådan fortalte Buddha at hvis man levede efter de syv faktorer og søgte at nå alle dele, så kunne de fungere som modgift mod de synder der er i verdenen. De andre faktorer er at udforske livets sandheder, energi, lykke, rolighed, koncentration og sindsro.

Hvis man kigger på de gamle sanskrit tekster, så kan man se at den oplysning der fortælles om også kan oversættes til “at vågne”. Når der snakkes om at vågne, så har det ikke noget at gøre med at være klogere eller bedre vidende end andre mennesker omkring sig, ej heller at vandre rundt som en halv-gud delvist i sin egen verden, eller et stadige af overtro og overnaturlige kræfter omkring sig.
Buddhister tror på at vi alle er oplyste, men at vi ikke kan se igennem vores vrede, begær, lyster og synder, men at vi med vejledning kan nå derhen. Læs mere om Buddhisme.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *