Blodtryk er et udtryk for, hvor meget dit blod trykker ud på blodkarrets væg. Blodtrykket er afhængigt af karrenes modstand, der er meget påvirket af deres diameter, og hjertets minutvolumen, der fortæller hvor meget blod hjertet pumper ud per minut.
Et blodtryk ligger normalt omkring 120/80, hvilket udtales “120 over 80”. Det første tal, er det systoliske blodtryk, og angiver hvor meget tryk blodkarrets væg udsættes for når hjertets muskulatur trækker sig sammen. Det andet tal angiver hvor meget tryk blodkarrets væg udsættes for, når hjertet slapper af og fyldes med blod.Det bliver derved klart, at når hjertet ikke pumper blod ud i systemet, under diastolen, udsættes karrene for mindre tryk, og blodtrykket i diastolen er derfor lavere.

Måling af blodtryk

Normalt måles blodtryk med en blodtryksmåler, der vikles om din overarm. Her vil den presse på overarmen, og derved blokere blodforsyningen til armen. Derefter lettes trykket fra måleren lige så stille.
Det første blod der kommer igennem, viser hvor stort det systoliske blodtryk er. Derefter kommer blodet i store ”bølger” og til sidst løber blodet som det plejer, og der ses så det diastoliske blodtryk.
Blodtryksmålerne har en vis usikkerhed, og derfor bruger nogle læger et stetoskop og en manchet. Manchetten gør som blodtryksmåleren, ved først at blokere blodforsyningen, og derefter tillade mere og mere blod at passere ned til armen.
Lægen placerer stetoskopet over blodåren i armen. Først vil der være stille, da der ikke løber blod i karret. Eftersom trykket på armen lettes, vil blodet komme igennem, og den første lyd afslører derved det systoliske blodtryk. Når trykket lettes endnu mere vil blodet til sidst løbe konstant, og derved ved lyden ophøre. Dette markerer det diastoliske blodtryk.
Når man får målt blodtryk er det vigtigt at man sidder ned, og at man ikke lige har været fysisk aktiv, da blodtrykket så vil være påvirket.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *