Der er mange forskellige slags vitaminer, og de findes i mange forskellige typer fødevarer (bl.a. grøntsager, vegetabilsk olie, nødder og kød). Derudover kræver D-vitamin sollys for at blive omdannet til en aktiv form, der virker mere effektivt.

vitamintilskudsprodukter

Vitaminer der lagres i kroppen

Generelt opdeles vitaminer i de fedtopløselige (A, E, D og K) og de vandopløselige (alle B-typerne og C vitaminen). De fedtopløselige og B12 kan vi lagre i længere tid i vores fedtdepoter og lever, og derfor er det svært at få pludselig mangel på disse vitaminer.

Ved længere ensidig kost og for lidt sollys, kan man dog godt få mangel på D-vitamin. A-, E- og K-vitaminmangel er sjældne, og ses ofte i sammenhæng med forringet fedtoptag fra maden.

De vandopløselige vitaminer er det vigtigt at have et forholdsvis konstant indtag af, da vi ikke lagrer disse på samme måde som de fedtopløselige. Derfor kan der nemmere opstå pludselig mangel på disse.

Vitamintilskudsprodukter

Hvis du ikke spiser rimelig varieret, kan det derfor være en god ide at tage et vitamintilskudsprodukt. Dette er også smart for mennesker der er specielt udsatte, fx gravide, ammende, ældre og børn.

Af fedtopløselige vitaminer vil D-vitamin tilskud være godt. Derudover er det vigtigt at sikre sig, at man får tilstrækkelig af de andre typer. Et tilskud af de vandopløselige vitaminer vil også være klogt ved ensidig kost.

En multivitaminpille med tilskud af disse vitaminer vil derfor være god til at forhindre vitaminmangel.
Det er vigtigt at man følger anvisningen på pakken, for indtagelse af vitaminpiller. Ofte vil det være en god ide at indtage pillen sammen med et måltid, da de fedtopløselige vitaminer så nemmere optages.

Overdosering

Man kan også overdosere vitaminer. Dette er nemmere gjort ved de fedtopløselige, da de vandopløselige vil udskilles i højere grad ved større indtag.
Overdosering af vitaminer kan have nogle meget alvorlige konsekvenser og derfor er det vigtigt, at man kontakter sin læge ved tvivl om mængden af vitamintilskud.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *