Det kan være svært at komme gennem vinteren og stadigvæk forblive sund. Kulden er medvirkende til, at man ikke har lyst til at bevæge sig for meget ud.  I samme grad bliver maden mere kalorie- og fedtholdig i julemånederne.

Spis det rigtige mad

Der er et ordsproget der siger, ”du er hvad du spiser”, hvilket på mange måder er rigtigt. Vores kost og det vi indtager har stor indflydelse på, hvordan vi præsterer i dagligdagen.  Hvis man kun spiser usundt kan det klart mærkes hvordan produktiviteten falder ligesom humøret gør det.  Den primære synder her er sukker, som måske smager ganske godt, men ikke gavner på nogen måde. Kost med for meget sukker et ustabilt blodsukker, med træthed som det primære resultat. Derfor tænk en ekstra gang over hvad du propper i munden til julefrokosterne.

Derimod vil en sund kost gavne dit humør, energiniveau og ikke mindst ens helbred.  I vinterperioden er der mangel på D-vitamin som udelukkende er noget vi får andetsteds fra. Normalt er den primære kilde til D-vitamin solens stråler, men da vintermånederne ofte er dystre og mørke er det ikke en tilgængelig måde at få dem på. Derimod indeholder mange fisk omega 3 og D-vitamin, hvorfor netop fisk vil være en god spise i vinterhalvåret. Derudover er kål og grøntsager generelt rige på vitaminer, som giver dig næring.  Spring ingen måltider over, heller ikke morgenmaden, her vil det være fordelagtigt at spise proteinrig kost, såsom skyr og hvis det er for kedeligt kan du toppe det med chiafrø.

Dyrk motion

Selvom temperaturen næsten siger minusgrader og man allerhelst har lyst til at blive indenfor, så er det en god idé bevæge sig på den ene eller anden måde. Det behøver ikke være nogen supertræning med langdistanceløb, hvorfor man sagtens kan bevæge sig indendørs.  Her vil det være en god idé at investere i en træningsmåtte eller et par håndvægte, så du kan få rørt dig uden at skulle tage vinterdragten på.  Det er videnskabeligt bevist, at motion i gavner vores helbred på sigt, hvor det skal være en god blanding af at få pulsen op og let træning.  Det er muligt at få motion udendørs uden at få alt for meget sved på panden, hvor en elcykel kan få vinterens hårde vejr til at synes lidt mildere.

Få ordentligt søvn

Vores søvn er meget vigtig for vores velbefindende, hvor gentagne nætter med søvnunderskud vil have stor indflydelse på vores kognitive evner og den måde vi agerer på i hverdagen. Mangel på søvn kan gøre en irritabel og ligemeget hvor sundt du spiser, så vil søvnunderskud gøre du vil have svært ved at overskue ting, som du normalt vil kunne klare i løbet af nul komma fem.

Mange dyr er vant til at gå i hi om vinteren og vi mennesker kan bruge vinteren de korte dage til at komme tidligere i seng på, så vi er friske og veludhvilet til næste dags strabadser. Faktum er den, at vores døgnrytme er præget af lyset, hvorfor når det bliver tidligere mørkt også gør, at vi føler os trættere om vinteren.  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *