C-vitamin

Vores krop har brug for mange forskellige vitaminer, for at den kan opretholde sine forskellige funktioner. Ét af disse vigtige vitaminer er det vandopløselige C-vitamin (også kendt under navnet ”askorbinsyre”).
C-vitamin er med til opretholde forskellige af kroppens vigtige funktioner – deriblandt funktionen af vores immunforsvar. Derudover er C-vitamin kilden til at kroppen kan skabe det vigtige stof noradrenalin. Noradrenalin dannes, som nævnt ved hjælp af C-vitamin, i binyrerne og er det signalstof, der blandt andet giver hjertet besked på at øge pulsen ved høj fysisk aktivitet eller belastning.

Kilder til C-vitamin

Da mennesker ikke fra naturens side selv producerer C-vitamin, er det altså vigtigt at vi selv tilfører det til vores kroppe. Der er mange forskellige kilder til dette. Blandt andet er en sund og varieret kost en rig kilde til naturlig C-vitamin. I Danmark forefindes den største naturlige kilde til C-vitamin blandt andet i sunde fødevarer som frugter og grøntsager. Det er desuden muligt, hvis man ikke føler sig dækket ind gennem kosten, at tage C-vitamin supplementer i tabletform.

c vitaminer

Mangel på C-vitamin – hvad nu hvis?

Hvis man er i tvivl om hvorvidt man mangler C-vitamin, kan dette afgøres gennem en blodprøve foretaget hos ens praktiserende læge, hvori kroppens mængde af C-vitamin afgøres. Man mener at et normalt C-vitamin niveau svarer til at kroppen indeholder 1.5 gram C-vitamin.
Nogle af symptomerne på C-vitamin mangel er blandt andre en øget træthedsfornemmelse og at man har lettere til irritation. At sår tager længere tid end normalt om at hele. At det ovennævnte immunforsvar svækkes og man derfor er mere modtagelig over for infektioner.

Skørbug

I sidste instans kan svær mangel på C-vitamin medføre den alvorlige sygdom skørbug. Skørbug er kroppens reaktion på mangeltilstanden af C-vitamin. Kroppen vil, hvis ramt af skørbug, komme med en række forskellige reaktioner. Udover de ovennævnte symptomer som træthed rammes kroppen også af opsvulmethed og vægttab. Man får blødninger under huden og i gummerne og i sidste instans vil tænderne begynde at falde ud. Det er dog kun, som nævnt, i svære mangeltilfælde på C-vitamin at skørbug indtræffer. Man vil igennem en meget ensidig kost, fuldstændigt berøvet for C-vitamin, efter 4-7 måneder begynde at udvikle sygdommen. Det var af denne grund også en sygdom, der i gamle dage, der, hyppigere end mange andre folkegrupper, ramte søfolk da disse brugte lang tid på havet uden adgang til frisk frugt og grønt.

Du kan købe dine C-vitaminer hos apotekeren.dk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *