Alkaline kuren kan oversættes direkte til Base kuren. Alkaline er nemlig et andet udtryk for basisk. Alkaline kuren er således en kur, der har til formål at gøre dit indre miljø mere basisk, for det kan blandt andet betyde færre smerter, lavere vægt, stærkere immunforsvar, bedre fordøjelse og større velvære.

Der er primært tre faktorer, der har betydning for dine syre og base niveauer i kroppen, og det er dine tanker og følelser, det du spiser og drikker og til sidst, så har det også betydning, hvor meget du får dig rørt, og hvordan du trækker vejret. Mange danskere er for ”sure”, forstået på den måde, at stress, forkerte madvaner og for lidt motion forsurer vores indre miljø. Det kan medføre ledsmerter, vægtøgning, nedsat immunforsvar, dårlig fordøjelse og nedsat livskvalitet.

For at opnå et mere basisk miljø kræver det et langt højere indtag af basedannende fødevarer, end det de fleste danskere spiser i dag. Den mad, du spiser, skal nemlig bestå for to tredjedels vedkommende af basedannende elementer som eksempelvis grønsager, visse frugter, mandler, nødder, spirer, quinoa, bønner og linser. Groft sagt betyder det, at du skal spise fire gange så mange grønsager som protein. Samtidig er det bedst at undgå syredannende fødevarer som eksempelvis sukker, hvidt brød, rødt kød og alkohol.

En kost bestående primært af grønsager, ligger langt fra den mad, som de fleste danskere indtager i dag. Faktisk forholder det sig sådan, at to tredjedele af en gennemsnitdanskers madindtag i dag stammer primært fra hvedebrød, rugbrød, pasta, sukker, kød, kødpålæg og mælkeprodukter. Såfremt du ønsker et sundere og mere basisk indre miljø, så kræver det, at der byttes om på forholdende, så de to tredjedele kommer fra grønsager og andre basedannende råvarer.

Måleenheden for syre og base kaldes for PH værdien, og den kan måles på en skala, der går fra 1 til 14. 1 er ekstremt syrligt og 7 er neutralt. Kroppen har det bedst, hvis PH værdien i blodet ligger mellem 7,38 og 7,42. Kroppen optager ilt op til 1000 gange bedre, når miljøet er basisk med niveauer fra 7,0 og opefter. Ilt er nødvendigt for en velfungerende organisme. Du kan også hver dag måle syre/base balancen i din urin via en lille PH test, som kan købes på apoteket. PH værdien i din urin adskiller sig fra PH værdien i blodet. Urinens PH værdi skal helst ligge mellem 5 og 6 eller højere. Ligger den under dette, så er du for sur. Du kan anvende målingen som et parameter for, hvor effektivt din indre regulerende bufferkapacitet arbejder, samt hvilke fødevarer, der virker forsurende på din krop.

Det er for de fleste mennesker forholdsvis enkelt at gøre miljøet og urinen mere basisk ved at spise flere grønsager, drikke friskpressede grønsagssafter, spise mindre brød, kød og sukker, drikke mindre kaffe og rødvin og motionere mere. Det kan også være en god ide at tygge maden grundigt, når du spiser, ligesom det kan betale sig at checke dit drikkevand, for tro det eller ej, dit vand kan også være for „surt“.

Afstressende tiltag som meditation kan ligesom daglig motion have betydning for dine indre balancer, PH værdier og sundhed. Du kan forsøge dig med et par dage med basedannende mad og checke, hvordan det påvirker PH værdien i din urin og din følelse af velvære.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *